Expositie 80 jaar bevrijding
Vanaf 12 februari bent u elke woensdagavond (19.30 - 21.30) en zondagmiddag (14.00 - 16.00) welkom om de expositie "80 jaar Bevrijding" te bezoeken.
Locatie: Oudheidskamer Nieuwveen | Kerkstraat 31 in Nieuwveen Meer informatie
Een overzicht van de expositie
Op de panelen in de Oudheidkamer wordt, onderverdeeld in een aantal thema's, door middel van foto's, krantenknipsels en andere documenten een beeld gegeven van de oorlogsjaren in onze dorpen.
Het eerste thema is "Begin". Hier kunt u zien wat er aan de vooravond van de 2e wereldoorlog gebeurde in Nederland en de landen om ons heen. De invasie, het bombardement van Rotterdam, de daaropvolgende overgave van Nederland, de vlucht van regering en koningshuis naar Londen en meer.
In het volgende thema komt de bezetting aan de orde. Hoe de bezetting steeds meer een stempel op het dagelijkse leven drukte.
In de jaren 1942 en 1943 nam de onderdrukking verder toe. Er kwamen verordeningen tot inbeslagname van radio's en fietsen, er kwam een avondklok, klokken werden uit kerktorens verwijderd om omgesmolten te worden voor de oorlogsindustrie, er ontstonden tekorten aan voedsel en brandstof, er waren meer razzia's en de jodenvervolgingen werden steeds heftiger. Zo zijn in Nieuwveen drie joodse bewoners van de Johannesstichting door de Duitsers opgepakt en in Sobibor vermoord. Natuurlijk was er sprake van verzet tegen de Duitse bezetters. Er is een thema gewijd aan de verzetsacties in onze dorpen.
Er was contact tussen de geallieerden en het Nederlandse verzet. Af en toe vonden droppings plaats, waarbij verzetsmensen tijdens nachtelijke acties probeerden de door geallieerde vliegtuigen via parachutes gedropte zaken en personen zo snel mogelijk te bergen, en daarbij uit handen van de bezetter te blijven.
De Nieuwveense verzetsmensen Henk Kooistra en Wim Speelman hebben ieder een eigen paneel gekregen. De Nieuwveense vrienden die beiden in Amsterdam studeerden raakten daar al snel betrokken bij het verzet en waren actief bij de illegale distributie van pamfletten en van de kranten "Vrij Nederland" en "Trouw". Zij hebben dit beiden met hun leven moeten bekopen.
In Nieuwveen zijn na de oorlog twee straten naar beide verzetshelden vernoemd, de A.H. Kooistrastraat en de W.P. Speelmanweg.
De slachtoffers uit Nieuwveen en Zevenhoven die door oorlogshandelingen zijn omgekomen, worden op een volgend paneel vermeld.
In ons tijdschrift De Baardman nummer 71 hebben wij een overzicht gepubliceerd van de bij ons bekende door oorlogshandelingen omgekomen dorpsgenoten.
Onze dorpen boden ook onderdak aan onderduikers, die vaak werden verborgen op afgelegen boerderijen. Kwam er bezoek van de bezetter, dan werd die op het platteland meestal tijdig gesignaleerd.
De Hongerwinter van 44/45 is eveneens een thema. Het zuiden van Nederland was bevrijd, maar boven de rivieren ging de bezetting door. Aan alles was gebrek en het weinige dat er wel was, was op de bon. Onze dorpen kregen veel bezoek van stedelingen, waar de situatie nog veel nijpender was.
En uiteindelijk, op 5 mei 1945, werd in Wageningen de overgave van de Duitsers getekend. De geallieerden wierpen voedselpakketten af boven Nederland.
De vlaggen en oranje wimpels kwamen weer te voorschijn en Nederland vierde feest. We laten foto's zien van festiviteiten in onze dorpen.
Ook laten we zien hoe vindingrijk de mensen waren, door van parachutestof allerlei kleding te maken, zoals trouwjurken, doopjurkjes, sokken en veel meer.
Na de oorlog brak een lange periode van wederopbouw aan. Nog lang waren sommige zaken alleen op de bon te verkrijgen.
In de vitrines zijn persoonsbewijzen, distributiekaarten en voedselbonnen te zien. Ook hebben wij van het Crashmuseum in Aalsmeerderbrug een aantal voorwerpen in bruikleen gekregen.
Foto's, krantenartikelen en afbeeldingen waarvoor op de panelen geen plaats meer was, zijn in mappen verzameld en zo te bekijken. Ook is een kleine collectie boeken, kranten en andere geschriften over de oorlogsjaren in te zien.