Blauwborst terug in de Groene Jonker
Blauwborst terug in de Groene Jonker
Na een lange reis vanuit Afrika is de blauwborst de eerste rietvogel die terugkeert naar Nederland. “Zo’n klein vogeltje en zo’n lange reis. Ze vliegen 3000 kilometer. Best ver voor een vogeltje van 13 cm!”, aldus boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten.
Lente in de bol
“Van alle rietvogels is de blauwborst de eerste die weer terugkeert om hier te overzomeren. De rietgors trekt namelijk niet weg en brengt de winter gewoon in Nederland door”, legt boswachter Martijn uit. Martijn van Schie hoorde op 16 maart 2020 een zingende blauwborst in de Groene Jonker.
Vroeg en laat
Met zijn kobaltblauwe borst en oranje veren is de blauwborst niet alleen prachtig om naar te kijken, ook zijn lied is heerlijk om naar te luisteren. “Net na zonsopkomst en voor zonsondergang heb je tijdens een rondje door de Groene Jonker de meeste kans om de zang van een blauwborst te horen. En dat is zeker de moeite waard”, vertelt boswachter Martijn van Schie.
Je hoeft je blik niet alleen op het riet te focussen. Een deel van zijn leven brengt de blauwborst namelijk op de grond door, mede door zijn menukaart waar insecten, spinnen, wormen en slakken op staan. Vliegend over de rietpluimen, landt hij met gespreide staart en vleugels waardoor je kort de roestrode / oranje staartveren ziet. “Ik kan niet wachten tot de rietstengels in de Groene Jonker weer vol zitten met alle vogels. Ja, ook ik heb voorjaarskriebels!”
Wandelen door de Groene Jonker
Kies je ervoor om de natuur in te gaan, neem dan de volgende richtlijnen in acht:
- Vermijd drukke plekken.
- Als de parkeerplaats vol is of het is druk in het gebied, keer om en ga naar huis.
- Houd altijd minimaal 1,5 meter afstand van elkaar.
- Heb je griepverschijnselen, blijf dan in elk geval thuis.
De maatregelen rondom corona kunnen dagelijks veranderen. Houd de website van het RIVM in de gaten voor het laatste nieuws en richtlijnen.